Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sport aneb pokračování války jinými prostředky

V souvislosti s okupací Ukrajiny ze strany Ruska a Běloruska došlo ke střetu dvou táborů. První tábor zastává stanovisko, že politika do sportu nepatří. Druhý tábor zastává názor opačný. Pojďme se tedy podívat, jaká je skutečnost.

Historie sportu sahá hluboko do období starověku a stejně tak staré je jeho propojení s politikou či náboženstvím. Nejstarší sportovní aktivity jako zápas, lukostřelba, jízda na koni, apod. vznikli pro potřeby výcviku armád starověkého světa. Jako příklad spojení sportu a náboženství bych zde připomenul míčové hry starých Aztéků, kde hráči poraženého družstva byli obětováni bohům. Gladiátorské hry tolik oblíbené ve starém Římě mají náboženský původ a v období císařství získali i status politický. 

Sport lze definovat jako ritualizovanou formu násilí či války, která plní důležitou úlohu ventilu společenského, politického, sociálního či náboženského napětí. To platí jak pro kolektivní, tak individuální sporty. Jako případ mohu uvést rivalitu mezi příznivci fotbalových celků Sparty a Slávie, či v případě hokeje, rivalitu mezi reprezentacemi Československa a SSSR, která byla motivována invazí vojsk Varšavské smlouvy na popud SSSR. Když už národ musel snášet sovětskou okupaci, tak našel útěchu aspoň ve sportovních vítězstvích nad reprezentanty Sovětského svazu.

Ze zahraničních případů můžu uvést sportovní rivalitu mezi skotskými kluby Glasgow Rangers a Celtic Glasgow, který má do značné míry i náboženské pozadí. Celticu fandí převážně lidé s katolickou orientací a Rangers naopak protestanté. V případě hokeje bych uvedl ideologicky/politicky podmíněnou rivalitu mezi reprezentacemi Kanady/USA a SSSR.

Totalitní režimy považují sport, a to zejména ten vrcholový, jako důležitou složku propagandy. Úspěchy jejich sportovců na domácí a mezinárodní scéně, jsou v autokratických režimech vyzdvihovány jako důkaz vyspělosti společenského zřízení a jeho nadřazenosti, oproti např. demokratickým zřízením. To platí i pro pořádání velkých mezinárodních akcí typu MS ve fotbale, hokeji, olympijských her, apod.

Jako nejděsivější příklad z historie jsou jistě LOH 1936, které hostil Berlín. LOH 1936 byli ukázkou nacistické propagandy ve všech směrech. Běžným koloritem nebylo jen hajlování sportovců nacistického Německa ale i též nacistické projevy či rozdávání letáků s propagandou o nadřazenosti árijské rasy. Po propagandistické a sportovní stránce byl Hitler spokojen. Jen úspěchy amerického sprintera Jesseho Owense, ho poněkud rozčílili. Celá tragédie kolem berlínských OH vyzněla v blízké budoucnosti, kdy řada sportovců židovského původu našla smrt v nacistických koncentračních táborech.

LOH 1980 v Moskvě byli kvůli invazi SSSR do Afghánistánu bojkotovány ze strany západních států. Na sportovních kolbištích tak dominovali sportovci socialistického bloku. Až po letech se zjistilo, že těchto úspěchů bylo dosaženo mnohdy pomocí dopingu. V té době však ještě nebyli k dispozici metody k jeho odhalení.

Východní blok v čele se SSSR v rámci odvety za neúčast západních zemí v reakci na okupaci Afghánistánu vojsky SSSR, bojkotoval LOH 1984 v Los Angeles. Bojkot států východního bloku byl odůvodněn údajnými obavami o bezpečnost sportovců a znevažování jejich důstojnosti. Východní blok si uspořádal „alternativní olympiádu“ nazvanou Družba 84, které se účastnili i tehdejší českoslovenští sportovci.

Později pořádané OH v Číně a Rusku snad ani není třeba zmiňovat. MS ve fotbale 2018 či 2022 taktéž ne. V souvislosti s pořadatelstvím těchto akcí se už léta spekuluje o korupci a lobbingu z cílem získat pořadatelství. V případě MS 2022 ve fotbale byl korupcí zasažen i evropský parlament.
Ve světle výše uvedených příkladů zastávám ten postoj, že účast ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách není žádoucí. Není důvod skrze reprezentanty těchto zemí propagovat autokratické režimy, jejichž vojska okupují sousední zemi, kde páchají válečné zločiny. Nemluvě o represích proti vlastnímu obyvatelstvu. Druhý důvod spočívá v tom, že představitelé těchto režimů by účast svých sportovců na OH brali jako slabost západního světa, což by řádně propagačně využili. V třetí řadě hraje roli ten fakt, že v takřka celém sportovním světě vládne nechuť soupeřit s reprezentanty těchto zemí. Pakliže by olympijský výbor umožnil start ruských a běloruských sportovců na OH, by byl bojkot her ze strany značné části sportovního světa, takřka hotovou věcí.

Zdroj: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sport

https://www.denik.cz/ze_sveta/olympiada-berlin-naciste-hitler-owens.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1980

https://cs.wikipedia.org/wiki/Letn%C3%AD_olympijsk%C3%A9_hry_1984

Autor: Petr Černý | čtvrtek 13.4.2023 15:41 | karma článku: 10,34 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Petr Černý

Leska a bída proruské scény

Proruská scéna má v ČR letitou tradici. Počátky jejího zrodu datujeme zhruba do roku 2008, a to v souvislosti s plánem na výstavbu amerického radaru v Brdech, který měl být součástí tzv. protiraketového deštníku.

29.3.2023 v 11:12 | Karma: 22,37 | Přečteno: 635x | Společnost

Petr Černý

Čarodějnice nejsou mrtvé

Když se řekne „čarodějnice“ tak si představíme plesnivou bábu obývající perníkovou chaloupku v hlubokém lese. Babiznu, která si z gustem pošmákne na zbloudilé mládeži. Tak tomu v pohádkách opravdu je.

8.6.2021 v 16:33 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Společnost

Petr Černý

Nechutné praktiky šarlatánů v celé své kráse a nevinnosti

Mezi šarlatány, kteří vydělávají na lidském zoufalství se rozšířil jeden nešvar a to odrazování lidí od využívání lékařské péče či užívání předepsaných léků. Následky mohou být a také jsou bohužel tragické.

4.6.2021 v 16:53 | Karma: 25,85 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost

Petr Černý

Tajemství úspěchu trenéra Jindřicha Trpišovského

Je to dva týdny zpátky, co SK Slavia Praha oslavila třetí ligový titul v řadě a historicky 21 titul ve své historii. Došla též do čtvrtfinále EL. Ve svém rozboru se zaměřím na filozofii pana Jindřicha Trpišovského.

19.5.2021 v 15:53 | Karma: 11,15 | Přečteno: 229x | Diskuse| Sport

Petr Černý

SAVO, pijeme SAVO

Kolem roku 2010 se na trhu z produkty „alternativní medicíny“ objevilo MMS (Miracle Mineral Solution) a o něco později CDS (Chlordioxid Solution).

19.5.2021 v 7:03 | Karma: 17,12 | Přečteno: 615x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 650x
Jsem poněkud roztržitý třicátník se zájmem o různá společenská témata od ekologie až po politiku. A právě těmto oblastem se budu ve svém blogu věnovat.

Seznam rubrik