Tajemství úspěchu trenéra Jindřicha Trpišovského

19. 05. 2021 15:53:50
Je to dva týdny zpátky, co SK Slavia Praha oslavila třetí ligový titul v řadě a historicky 21 titul ve své historii. Došla též do čtvrtfinále EL. Ve svém rozboru se zaměřím na filozofii pana Jindřicha Trpišovského.

Pan Jindřich Trpišovský vtiskl hře Slávie jasně definovaný styl, který je moderní a svým způsobem nezaměnitelný. Jeho trenérská filozofie je inspirována trenérskými mágy jako je Jürgen Klopp, který dovedl k velkým triumfům tým Liverpoolu a předtím Borussii Dortmund. V našich podmínkách lze za předchůdce pana Trpišovského považovat trenéry typu Karla Brücknera či Jaroslava Hřebíka, kteří s podobným způsobem hry ve své době uspěli i v mezinárodním měřítku a lze je označit jako průkopníky moderního fotbalu na přelomu tisíciletí v ČR.

Když bych měl charakterizovat několika slovy hru Slávie, tak je založena na těchto aspektech: Disciplína, organizace, fyzická připravenost a sebedůvěra. Pan Trpišovský je tedy na české poměry vyspělý nejen co do taktického myšlení a herní filozofie, ale ovládá i psychologii jednotlivce a týmu.

Disciplína je důležitá nejenom v kabině ale i na hřišti. Trenér se záměrně snaží do svého týmu vybírat takové hráče, kteří disponují herní inteligencí, kdy jsou schopni na vysoké úrovni vnímat prostor ve kterém se pohybují a za druhé plnit řádně jeho pokyny.

Organizace hry je založena převážně na systému 4-5-1. Tímto rozestavením se Slávia snažila letos prezentovat převážně i v Evropě. Ať už se jedná o ligového soupeře či soupeře v Evropě, je snaha soupeře uštvat fyzicky náročnou hrou a jen málokdo takto náročnému stylu nakonec odolá. Problémy jsou pro Slávii týmy ze spodu tabulky, které sází na zhuštěnou obrnu a v zásadě nemají co ztratit.

Pokud jde o fyzickou připravenost tak v tomto měřítku hraje Slávia prim mezi českými celky a v tomto ohledu se neztrácí ani na evropském kolbišti. Aby byl klub schopen konkurovat alespoň průměrným evropským celkům jako je Leicester či Rangers, je třeba být dobře fyzicky připraven, neboť po stránce individuální vybavenosti hráčů nelze klubům ze západní Evropy vůbec konkurovat. Dříve se často stávalo, že české celky v konfrontaci se západními kluby kolem 60 minuty fyzicky odpadávali. To se Slávii v podstatě nestává. Tréninkové dávky pana Trpišovského jsou prý doslova brutální, ale zjevně to nese své ovoce. Hráči jsou tak schopni do určité míry konkurovat svým protějškům ze západu a též jsou schopni lépe se adaptovat ve vyspělých západních soutěžích. Ostatně často slýcháváme od českých hráčů po přestupu do zahraničí, že venku se trénuje podstatně intenzivněji nežli v našich končinách. Zahraniční kluby to vidí a tak si vyberou kmenového hráče Slávie, neboť je tu značný předpoklad, že zvládne evropskou úroveň.

Sebedůvěra hráčů vyplývá nejen z toho, že se týmu momentálně daří, ale především z toho, že vědí, že když budou dodržovat pokyny trenéra na hřišti tak mohou uspět. Pan Trpišovský je vynikající psycholog motivátor, který umí hráče přesvědčit o své filozofii a záměrech a který umí nabudit hráče na zápas, ať se hraje v podstatě s kýmkoliv.

Svými klubovými úspěchy a trenérskými dovednostmi přerostl Jindřich Trpišovský domácí ligovou soutěž. Pakliže zapracuje na svých jazykových dovednostech, tak bude moci pomýšlet na zajímavé angažmá v nějaké západní ligové soutěži.

Autor: Petr Černý | středa 19.5.2021 15:53 | karma článku: 11.15 | přečteno: 229x

Další články blogera

Petr Černý

Sport aneb pokračování války jinými prostředky

V souvislosti s okupací Ukrajiny ze strany Ruska a Běloruska došlo ke střetu dvou táborů. První tábor zastává stanovisko, že politika do sportu nepatří. Druhý tábor zastává názor opačný. Pojďme se tedy podívat, jaká je skutečnost.

13.4.2023 v 15:41 | Karma článku: 10.34 | Přečteno: 249 |

Petr Černý

Leska a bída proruské scény

Proruská scéna má v ČR letitou tradici. Počátky jejího zrodu datujeme zhruba do roku 2008, a to v souvislosti s plánem na výstavbu amerického radaru v Brdech, který měl být součástí tzv. protiraketového deštníku.

29.3.2023 v 11:12 | Karma článku: 22.37 | Přečteno: 635 |

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 650

Jsem poněkud roztržitý třicátník se zájmem o různá společenská témata od ekologie až po politiku. A právě těmto oblastem se budu ve svém blogu věnovat.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...